08 jun Detaillering direct op niveau: Dura Vermeer en de profielbibliotheek
Een welbekende naam in de Nederlandse bouwwereld: Dura Vermeer. Kwaliteit, betrouwbaarheid en bovenal veiligheid zijn al 165 jaar de kernwaarden van dit onafhankelijke familiebedrijf, dat met vestigingen van Rotterdam tot Hengelo breed is gespecialiseerd in woningbouw, utiliteitsbouw en infrastructuur.
Met andere woorden: een bedrijf dat de lat hoog legt. Ook als het om werken met BIM gaat. Vandaar dat zij gebruikmaken van software die daaraan bijdraagt. Met grote vreugde kunnen wij zeggen dat DeltaPi daar onderdeel van uitmaakt, in het bijzonder onze profielbibliotheek. Waarom en wat hen dat oplevert? We spraken erover met BIM-modelleur en key user Huub Mars.
Beeld: Laak 2B – Laakse Tuinen, Vathorst, Amersfoort. Het eerste project van Dura Vermeer waar DeltaPi is toegepast.
Een hoog detailniveau
Het is inmiddels al bijna 2,5 jaar geleden dat Dura Vermeer de overstap naar onze bouwsoftware heeft gemaakt. Het systeem dat zij destijds gebruikten, bood onvoldoende mogelijkheden op detailniveau. “We moesten al gauw stickeren om het model op het juiste werkniveau te krijgen. Dat was voor veel van onze modelleurs een probleem,” vertelt Huub. “Bovendien bestond het gevaar dat verschillende kozijnmodellen – met afwijkende details – dezelfde bestandsnaam kregen, wat de kans op fouten voor de productie vergrootte. Zo zijn we om ons heen gaan kijken en bij DeltaPi terecht gekomen.”
“Het niveau van het product wordt heel snel heel gedetailleerd. Het is direct heel compleet.”
Onze software is ontwikkeld als oplossing voor vraagstukken zoals dat van Dura Vermeer. Zoals het verkorten van de doorlooptijd en het versnellen van de werkvoorbereiding. Is dat in de praktijk terug te merken? Huub beaamt: “Op het moment dat je een profielbibliotheek maakt in DeltaPi, wordt het niveau van het product heel snel heel gedetailleerd. In nabewerking hoef je er ook niet veel meer aan te doen. Het is direct heel compleet. Als wij iets maken met DeltaPi, weten we op voorhand dat de detaillering goed is.”
Er hoeft dus niet handmatig vanuit verschillende locaties verschillende informatie opgehaald te worden. Waar mogelijk en wenselijk, kan veel automatisch worden ingeladen of uitgelezen. Dat scheelt enorm veel zoek- en vertaalwerk. Bovendien stroomlijnt het de communicatie tussen de verschillende partijen.
Naadloos samenspel tussen modelleur en fabrikant
Neem bijvoorbeeld de samenwerking tussen Dura Vermeer en kozijnfabrikant Van de Vin. Dura Vermeer heeft in onze software een eigen bibliotheek aangemaakt, maar kan eveneens de bibliotheek van Van de Vin inzien en op basis hiervan modelleren. Het gevolg: een stuk vlottere communicatie en een algeheel sneller proces. Huub: “In de basis is de Van de Vin-bibliotheek gelijk aan onze standaard PCS-woningen. Het is een product dat gewoon ‘af’ is en waarmee ik, middels een paar simpele drukken op de knop, een model kan maken dat ook daadwerkelijk door Van de Vin geproduceerd kan worden. Als wij iets maken met deze profielbibliotheek, weten we op voorhand dat de detaillering goed is.”
Omdat deze twee partijen regelmatig met elkaar samenwerken, bevordert dat de communicatie en snelheid binnen het proces aanzienlijk. Ook als Huub zelf een afwijkend model maakt, kan Van de Vin dit eenvoudig overnemen omdat beide partijen gebruikmaken van dezelfde software. De maatvoering kan dus wel worden ingezien en overgenomen. De kozijnfabrikant hoeft dan alleen nog eventuele toevoegingen te doen.
Het is overigens niet noodzakelijk dat beide partijen gebruikmaken van hetzelfde systeem. Hoewel dit extra voordeel oplevert, integreert DeltaPi ook eenvoudig met andere software. Om zo een duurzame relatie en sterke concurrentiepositie te helpen bewerkstelligen.
Samen blijven innoveren
Samen met nog een andere collega is Huub key user van de DeltaPi-software: de vraagbaak binnen de organisatie en het aanspreekpunt tussen Dura Vermeer en DeltaPi. Niet iedereen binnen Dura Vermeer is op hetzelfde moment gestart met het gebruiken van de software. Bij de implementatie heeft het hele bedrijf een cursus gekregen, waarna de twee key users meteen aan de slag zijn gegaan met de profielbibliotheek. Zij hebben dan ook de meeste ervaring opgedaan en ondersteunen het groeiende aantal collega’s dat nu met de DeltaPi-software begint te werken.
“Het kennisniveau is verschillend,” vertelt Huub. “Vandaar dat wij als tussenpersoon vragen opvangen en meekijken als collega’s iets niet snappen. We hebben allemaal de uitleg gehad en de software is niet moeilijk in gebruik, het is alleen een kwestie van een routine erin krijgen. We merken dat iedereen het steeds beter oppakt. Als er toch iets is waar wij niet uitkomen of wat niet werkt, dan sturen we dat door naar DeltaPi.”
“De software is niet moeilijk in gebruik. Het is een kwestie van een routine erin krijgen.”
Een goede samenwerking is belangrijk, zeker als het om de implementatie van een nieuw product zoals de profielbibliotheek gaat. Samen met Dura Vermeer blijven we dan ook in overleg over hoe de software kunnen blijven innoveren. De punten die zij doorgeven, nemen wij mee in het updaten en uitrollen van nieuwe versies.
Daarover geeft Huub aan: “Sinds corona is het wat lastiger, maar normaal gesproken zitten we met regelmaat met DeltaPi om tafel – zeker elk kwartaal. Het is fijn dat er geluisterd wordt naar wat wij aandragen en serieus naar wordt gekeken of er iets mee moet gebeuren. Er wordt actief mee aan de gang gegaan en ze zijn snel met reageren.”
Waar Dura Vermeer ons al 2,5 jaar helpt de profielbibliotheek te optimaliseren, zijn we verheugd om te vernemen dat zij op hun beurt ook voordeel ondervinden van de software. Steeds meer, nu het product bedrijfsbreed in gebruik wordt genomen. Ook in de toekomst blijven we samen innoveren, zoals we met al onze klanten en producten doen.
Net als Dura Vermeer de lat hoog leggen? Ontdek hoe DeltaPi u hierbij kan ondersteunen. Vraag een vrijblijvende demo van onze software aan en optimaliseer uw werkvoorbereiding.