3D-kozijnen maken in de Bos BMH Windowmaster en 3D Master

Hoe haalt u meer uit uw Bos Machine?

Al meer dan 30 jaar prijkt er in menig timmerfabriek een Bos houtbewerkingsmachine. Zoals de BMH Windowmaster, het meest veelzijdige CNC-bewerkingscentrum voor ramen, kozijnen en deuren. Eén machine voor de gehele productie maakt uw werkvoorbereiding een stuk makkelijker.

Maar wat veel mensen misschien nog niet weten, is dat Bos Machines direct kunnen worden aangestuurd via de BMH 3D Master-software. Een vernuftige tool waarmee u er écht uithaalt wat erin zit, namelijk het volgende:

1. Visualisatie in 3D

Om fouten in het kozijn te voorkomen wordt er nog vaak aan proefdraaien gedaan. Een handige manier om grootschalige fouten te voorkomen, maar het kost toch tijd en materiaal.

De 3D Master maakt deze stap overbodig, omdat u hiermee een 2D-ontwerp van een kozijn in 3D kunt visualiseren. Hiermee weet u precies hoe het driedimensionale kozijn eruit ziet. Ook de bewerkingsgereedschappen worden in 3D gevisualiseerd, waardoor fouten worden voorkomen en tijd en materiaal worden bespaard.

2. Optimale CNC-aansturing

Zonder de juiste software kan het nog een flink karwei zijn om een CNC-machine optimaal aan te sturen. De BMH 3D Master maakt het u makkelijk. Omdat dit programma door Bos zelf is ontwikkeld, weet het precies welke bewerkingen nodig zijn én wat de optimale bewerkingsvolgorde is.

Bovendien kan de 3D Master aan meerdere machines worden gekoppeld. Denk aan de BMH afkortzaag en de BMH Gluemaster. Het hele productieproces gestroomlijnd, gewoon met dezelfde software.

3. Geen miscommunicatie

Soms ontstaat er miscommunicatie in de machineaansturing, omdat het softwarepakket niet precies dezelfde taal spreekt als de machine. Met de 3D Master zal dit niet gebeuren, omdat deze van dezelfde producent als de machine komt. Daardoor wordt de kans op clashes miniem. En mocht een bewerking toch niet mogelijk zijn, dan geeft de 3D Master dat aan.

Nog een gebied waarop de 3D Master miscommunicatie voorkomt, is dankzij het behoud van de geometrie van het complete kozijn – zelfs inclusief hang-en-sluitwerk. Zo gaat er geen informatie verloren, wat normaal gesproken wel gebeurt bij het exporteren van een 3D-model. Zo accuraat mogelijke informatie betekent een zo accuraat mogelijk resultaat.

4. PlugTec-verbinding in plaats van deuvels

Steeds meer fabrikanten schakelen over van deuvelen naar PlugTec, ontwikkeld door Leitz, voor fabricage van ramen en deuren. Niet zo vreemd, want er zitten veel voordelen verbonden aan de PlugTec-techniek, zoals:

  • De verbinding is sterker en nauwkeuriger
  • U bespaart op het gebruik van deuvels
  • Tijdsbesparing bij de voormontage

Deuvels moeten handmatig worden ingeschoten, terwijl een PlugTec-verbinding door de BMH Windowmaster kan worden gerealiseerd. U betaalt dus geen onnodige arbeidskosten én u optimaliseert de snelheid van het productieproces.

De 3D Master leent zich perfect voor het implementeren van PlugTec-verbindingen. En maakt u nog wel gebruik van deuvelverbindingen? De BMH Gluemaster kan automatisch deuvels inschieten. Ook deze machine is aan te sturen met de 3D Master.

Hoe gebruikt u de 3D Master?

De 3D Master is een softwarelicentie die geleverd kan worden bij alle Bos Machines. Om deze daadwerkelijk te gebruiken, is bijpassende software nodig om het programma te vullen. Momenteel zijn er slechts twee opties op de markt. Een daarvan is de DeltaPi Kozijnmodule.

Via de Kozijnmodule vult u de 3D Master eenvoudig met leverancierstekeningen, waarna u de machines in een handomdraai kunt aansturen. Zonder miscommunicatie, tijdsverlies of onnodige faalkosten. De combinatie van de 3D Master en de Kozijnmodule brengt een rendement van wel 50% op de werkvoorbereiding met zich mee.

Probeer het eens uit. Heeft u een Bos Machine met 3D Master-softwarelicentie, dan heeft u een fantastisch programma tot uw beschikking, met alle voordelen van dien. Wilt u deze voordelen maximaal benutten met de Kozijnmodule, neem dan gerust contact op om een kijkafspraak bij u op locatie te maken. Samen halen we alles uit uw Bos Machine(s).

Tags: