31 jan Faalkosten reduceren in 2020
In de bouw gaan jaarlijks miljarden euro’s aan faalkosten verloren. 4 van de 10 bedrijven in de bouw- en vastgoedsector hebben faalkosten hoger dan 5%. Zo bleek in 2019 uit het onderzoek ‘Verspilde moeite’ van ABN AMRO. Hoe doen we dat in 2020 beter, dat wil zeggen: voordeliger en duurzamer? Kunt u faalkosten reduceren en zo ja, hoe?
Wat zijn faalkosten?
Wellicht trappen we met deze vraag een open deur in. Maar om te bepalen hoe we faalkosten kunnen reduceren, is het geen overbodige luxe vast te stellen wat faalkosten nu eigenlijk zijn. Wat veroorzaakt ze en wat zijn de gevolgen ervan?
Kort gezegd zijn faalkosten een type kwaliteitskosten die ontstaan door (te voorkomen) fouten in het productieproces. Er kunnen gedurende het proces zaken mislopen die een bedrijf – letterlijk en figuurlijk – duur kunnen komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan te late of verkeerde levering, miscommunicatie of tekortkomingen aan het product.
Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen interne faalkosten (het probleem wordt intern gesignaleerd) en externe faalkosten (het probleem wordt naderhand – door de klant – opgemerkt). Maar waar of hoe het ook gebeurt, feit blijft dat de fout moet worden hersteld.
Veelvoorkomende oorzaken van faalkosten
1. Verloren informatie en dubbel werk
Bij het produceren van deuren, ramen en kozijnen gaat er van fase tot fase informatie verloren. De tekening of het 3D-model van de aannemer gaat naar de fabriek, waar het wordt overgetekend naar een nieuw 2D-model. Dat betekent interpretatie en dus ruimte voor fouten. Heel menselijk, maar toch hinderlijk. Niet iedere CNC-software geeft deze fouten aan, waardoor er soms een geheel fout kozijn uit de machine komt.
2. Niet-standaard werk
Dit is een faalkostenpost die we vaak bij renovatiewerk zien. Een bestaande omgeving brengt immers andere uitdagingen met zich mee dan een geheel nieuw project. Maar ook bij bijzondere nieuwbouwprojecten kan dit het geval zijn. Vanwege alle factoren waar u rekening mee moet houden, weet u maar nooit hoe het resultaat gaat uitvallen. Het gevolg? U moet meer proefdraaien en steekt dus meer tijd, materiaal en geld in het project.
3. Proefdraaien
Ironisch genoeg is proefdraaien, een methode om fouten op grote schaal te voorkomen, ook een bron van faalkosten. Hoewel het beter is dan een grote oplage verkwisten, is ook één mislukte proefdraai nog steeds verloren tijd en materiaal. Bovendien verstoort het proefdraaien van één kozijn het productieproces en een efficiënte planning.
Kunt u faalkosten reduceren?
Per definitie zou faalkosten verminderen mogelijk moeten zijn, gezien de kosten voortkomen uit fouten die voorkomen hadden kunnen worden. Maar dat is makkelijk gezegd en een stuk moeilijker gedaan. Hoe pakt u faalkosten reduceren het beste aan?
In de conclusie van het onderzoek gaf ABN AMRO een vijftal oplossingen: goede voorbereiding, goede samenwerking, de juiste ervaring, kennis delen, en innovatie en standaardisatie.
Als 2020 het begin van een decennium van duurzaamheid is, is vooral deze laatste optie een interessante. Hierbij kunt u denken aan digitalisering en automatisering, bijvoorbeeld door middel van goede werkvoorbereidingssoftware die uw productieproces overzichtelijk visualiseert.
Faalkostenreductie door visualisatie
Eerder al kaartten we aan dat u met de BMH 3D Master van Bos, te vullen met de DeltaPi Kozijnmodule, een kozijn in 3D kunt visualiseren. Zo weet u precies hoe het uit zal vallen. Ook geeft de software aan wanneer een bewerking simpelweg niet mogelijk is of wanneer er informatie ontbreekt. En omdat alle partijen in het programma dezelfde taal spreken (BIM), is de kans op miscommunicatie een stuk kleiner. U voorkomt op deze manier fouten die anders voor verspilling en faalkosten zouden zorgen.
Natuurlijk kunt u niet alles voor zijn. Er kan altijd nog sprake zijn van een plotseling defect aan een machine, een menselijke fout, of een opdrachtgever die simpelweg niet tevreden is met het resultaat. Waar gewerkt wordt, worden nu eenmaal af en toe fouten gemaakt. Maar met de 3D-visualisatie via de Kozijnmodule kunt u al een groot deel van de faalkosten voorkomen.
Dat maakt het een interessante stap in de richting van kostenbesparing en duurzaamheid. Gaat u 2020 ook zo tegemoet? Vraag gerust meer informatie of een vrijblijvende demo aan en ontdek de voordelen uit de eerste hand.