Makkelijker kozijnen maken met DeltaPi Kozijnmodule

Makkelijker kozijnen maken kan. En wel met de DeltaPi Kozijnmodule als onderdeel van DeltaPi Werkvoorbereiding. Na het lezen van dit artikel heeft u beter in beeld welke tools u krijgt met de DeltaPi Kozijnmodule.

Waarom kiezen voor DeltaPi Kozijnmodule

Waarom zou u kiezen voor ons kozijntekenprogramma en kozijncalculatieprogramma ineen? Omdat de DeltaPi Kozijnmodule in combinatie met de andere modules binnen DeltaPi Werkvoorbereiding helpt uw complete workflow te stroomlijnen. Vanaf de fase van ontwerpen tot calculeren en produceren: onze software maakt het mogelijk om uw hele proces efficiënt te beheren en doorlooptijd te verkorten.

Voordelen voor elke professional

De Kozijnmodule van DeltaPi biedt voordelen voor elke professional die betrokken is bij het proces van kozijnen maken. 

Vanuit de Projectmanager kunt u koppelen met systemen als ERP, Revit, BIM en BMH 3D Master-machinesoftware. Daarvan profiteert de BIM-professional op kantoor die kozijnen ontwerpen, de werkvoorbereiders in de timmerfabriek die kozijnen maken en de medewerkers op de bouwplaats die kozijnen plaatsen.

De voordelen voor u als timmerfabrikant zijn de tijd en kosten die u bespaart in elk onderdeel van het proces. In een notendop: met de Kozijnmodule is uw werkvoorbereiding efficiënter, is wijzigingen doorvoeren en calculeren eenvoudiger, wordt proefdraaien overbodig, is machineaansturing doeltreffender en worden bouwfouten voorkomen.

Hoe helpt de Kozijnmodule bij stroomlijnen kozijnworkflow?

We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt hoe het kan dat de Kozijnmodule u helpt bij stroomlijnen van uw kozijnworkflow. Hieronder vertellen we u het. Overzichtelijk per stap in het proces van kozijnen maken:  

Stap 1: Kozijnen ontwerpen

Hoe komt het dat kozijnen ontwerpen eenvoudiger gaat en het ontwerpproces verkort als u beschikt over de DeltaPi Kozijnmodule en Projectmanager? De software helpt u zaken standaardiseren en daarmee een tijdsbesparing realiseren. U kunt bijvoorbeeld pre-sets instellen, leveranciersgegevens inladen en in één keer een aanpassing op alle kozijnen in een project doorvoeren. Om dit concreter te maken:

 • Ontwerp functionele kozijnen in 2D en 3D: geef maten in, zet eigenschappen zoals maximale breedtes vast om fouten te voorkomen en plaats eenvoudig onderdelen, zoals ramen met de vereiste functies als draairichting en ventilatieroosters. Kozijn klaar? Zet het kozijnontwerp in enkele kliks klaar in de gewenste aantallen in uw digitale werkplaats. 
 • Genereer in enkele handelingen profielsets (gebaseerd op gereedschappen uit uw machines) door invoer van leverancierstekeningen of eigen tekeningen.
 • Bespaar tijd door pre-sets te maken van in uw fabriek veel voorkomende kozijnen. Zo’n pre-setkozijn kunt u direct in een project plaatsen. Dat scheelt u elke opdracht een heleboel ontwerptijd. 
 • Maak sjablonen waarin alle relevante informatie met betrekking tot het productiekozijn vastligt. Denk hang- en sluitwerk, profielen en het glaspakket. Zo’n sjabloon rolt u vervolgens in één keer uit over uw complete kozijnproject. De sjablonen helpen u ook bij het vlot doorvoeren van aanpassingen.
 • Voer een BIM-model van uw opdrachtgever of haal de schematische weergave uit het Revit-model. Zo weet u zeker dat uw startpunt voor het uitwerken van kozijnen inclusief toebehoren correct is.
 • Koppel leveranciersgegevens. Daardoor kunt u uw eigen sjablonen toepassen en aan elk ontwerp in enkele klikken hang- en sluitwerk en glaspakketten toevoegen. Deze koppeling scheelt u uitzoekwerk, u weet zeker dat alles past en dat de juiste onderdelen worden besteld. 
 • Kort op de bal zitten in aansturing van uw project, zorgt dat u grip houdt op doorlooptijd. De Kozijnmodule visualiseert de voortgang: ken een calculatiestatus, ontwerpstatus of definitief-status toe. U ziet daarna letterlijk in welke fase de verschillende kozijnen in uw projecten zitten. Ook herkennen u en collega’s een definitief ontwerp waaraan niets meer mag worden veranderd direct aan z’n kleur.

Stap 2: Kozijnen controleren, calculeren en corrigeren

Hoe kan een Kozijnmodule u helpen bij controleren, calculeren, corrigeren en rapporteren? Controleren in de 2- en 3D-weergave is alsof u de kozijnen in werkelijkheid voor u heeft. De hieraan gekoppelde informatie maakt snelle en correcte calculatie mogelijk. Mocht u iets corrigeren of gevraagde aanpassingen doorvoeren, dan zorgt de software dat onderdelen meeveranderen. Draai vervolgens eenvoudig de benodigde rapportages voor uw opdrachtgevers. Belangrijkste resultaat: u minimaliseert foutmarges. 

 • Controleren: de 2D- en 3D-visualisatie inclusief detailgegevens in de Kozijnmodule, stellen u in staat om elk onderdeel nauwlettend na te lopen. U kunt stijlen en regels verbergen, waardoor onderliggende zaken zichtbaar worden.  U ziet dus snel of beluchtingsgaten, profilering, deuvels, hang- en sluitwerk juist zijn toegepast. U kunt zelfs checken of alles conform de gereedschapsvormen uit uw machine is. Bovendien heeft u een back up: de software rekent met u mee. 
 • Calculeren: berekeningen maakt de Kozijnmodule voor u. Voorzie uw kozijnen van een prijs op basis van artikelbestanden of een koppeling met uw ERP-systeem, want daardoor kan de software een rapportage in Excel genereren. Wijzigt er iets in de prijzen, dan wijzigt dit mee in uw calculatierapporten. In die rapporten zijn de onderdelen van de kozijnen overzichtelijk ondergebracht in tabbladen. Daarin ziet u zowel detail- als totaalprijzen. 
 • Corrigeren: het doorvoeren van aanpassingen, denk aan hoogte, kleur of ander glas of hang- en sluitwerk, kosten u minder moeite en zijn daardoor niet meer zo tijdrovend. Met de Kozijnmodule kunt u namelijk een aanpassing in een keer doorvoeren op álle kozijnen in uw project. Bovendien zorgt de software dat de benodigde technische aanpassingen (conform recepten van leveranciers) worden gedaan. Wijzigt u bijvoorbeeld de spouwlat, dan verandert automatisch de omfrezing en bijbehorende zaken als folies en strips. U kunt zelfs de invloed van een ander glaspakket op de u-waarde berekenen. 
 • Rapportages draaien voor uw werkplaats, van bijvoorbeeld de contramal, onderdorpel en kozijnprofieldetails, is volledig geautomatiseerd dankzij koppelingen van de Kozijnmodulesoftware met bijvoorbeeld Excel en Scribus voor .pdf. 
 • Templates zorgen dat al uw rapportages herkenbaar zijn aan uw huisstijl en gewenste keurmerken zijn opgenomen. De indeling van pagina’s is geautomatiseerd, maar kunt u altijd aanpassen. 

Stap 3: Kozijnen produceren

Het productieproces aansturen en verkorten doet de Kozijnmodule, door naadloze koppelingen zoals die met de BHM 3D-mastersoftware voor Bos Machines. De software zorgt ervoor dat u in relatief weinig handelingen beschikt over alles wat u nodig heeft om kozijninformatie goed over te brengen vanuit de ontwerp- naar de productiefase. U leest hier een handvol voorbeelden:  

 • Een kozijnstaat genereer uit het 3D-model gaat snel en eenvoudig en conform uw bedrijfsstandaard. De kozijnstaat kunt u desgewenst volledig vrij configureren.  
 • De stap van tekening naar machine doet DeltaPI samen BMH 3D-master voor u. De Kozijnmodule deelt geometrische informatie met de BMH 3D-master. Door een .xml-export weet een Bos Machine precies welk kozijn van de band moet rollen. Voordeel van deze koppeling: misinterpretatie tussen de werkvoorbereidingssoftware en CNC-machine behoort tot de verleden tijd en uw kozijnen zijn perfect pas voor het project

-> Bovenstaande stappen hebben we visueel samengebracht in een overzichtelijk schema.

Kozijn modelleren kun je leren: webinars DeltaPi

Meer informatie? Bekijk een demonstratie van de DeltaPi Kozijnmodule onze webinars kozijnsoftware of vraag een demo aan.