Europrovyl over foutloos modelleren

Grote aannemers gebruiken steeds vaker BIM. Europrovyl werkt sinds 2012 met bouwinformatiemodellen en treedt vaak op als co-maker in de gevelbouw. De producent van kunststof kozijnen investeerde kortgeleden in een kozijnmodule van DeltaPi voor een slimmere en betere werkvoorbereiding.

Europrovyl produceert allerlei kunststof kozijnen, veelal voor de woningbouw. Omdat veel grote aannemers met 3D-BIM gingen werken, besloot de leverancier vier jaar geleden om mee te doen. “Werken met BIM heeft ons geen windeieren gelegd,” zegt senior tekenaar / BIM engineer Henk Jonker namens Europrovyl. “Sinds de introductie hebben we meer werk gekregen, vooral van grote aannemers. We zijn een vaste partner geworden: co-maker in de gevelbouw. BIM levert veel meerwaarde voor onze klanten. Ontwerpclashes worden in een vroeg stadium voorkomen en de engineering gaat veel sneller.”

 

Slimmere en betere werkvoorbereiding
Jonker vervolgt: “Tot nu toe moesten we handmatig gegevens vanuit het 3D BIM-model omzetten naar het 2D-programma van de kozijnfabricage. Dat is tijdrovend werk en verloopt niet altijd feilloos. In een groeiende markt zijn kwaliteit en snelheid cruciaal. We maakten de afweging om extra mensen aan te nemen of te investeren in software. We kozen ervoor om slimmer én beter te werken door de kozijnmodule van DeltaPi te gaan gebruiken. Gegevens worden met de module automatisch omgezet van de 2D-machinebesturing naar het 3D-model. De werkvoorbereiding gaat daardoor veel sneller. Bovendien worden fouten voorkomen omdat er geen gegevens handmatig worden overgeklopt. De module van DeltaPi biedt diverse andere voordelen: met de kozijnstaat kan bijvoorbeeld een overzicht worden gegenereerd van alle kozijnen in een project en de randdetaillering kan als 2D Detail Item worden getekend in Revit of AutoCAD.”

Woningcorporaties en VvE’s
“BIM kan behalve voor aannemers, architecten en fabrikanten ook mogelijkheden bieden voor andere partijen,” zegt Jonker: “Hoe hoger het level of development des te meer informatie het BIM-model geeft. Level 200 / 300 is basic. Als onze kozijntekeningen in het model zijn verwerkt, ligt het niveau op 400. Level 500 is geschikt voor beheer en service. Zo’n gedetailleerd bouwinformatiemodel is bijvoorbeeld interessant voor woningcorporaties of Verenigingen van Eigenaren.”

DeltaPi for Revit
Sneller en eenvoudiger modelleren.
Klantverhalen
Waarom kiezen klanten voor DeltaPi?